Halewijn

Symphonic Poem - Revised Version

Door Gerard Boedijn Eric Swiggers type 18 en thema Original Compositions

'Daer wierd gehouden een banket, het hoofd werd op de tafel gezet’, is de bizarre afsluiting van het Lied van heer Halewijn. Het lied vertelt het even gruwelijke als fascinerende verhaal over de vrouwenmoordenaar die ten slotte zelf wordt gedood.

Dit gegeven, dat eeuwenlang overal in Europa is doorgegeven is door Gerard Boedijn in bijna acht minuten op muziek gezet in zijn symfonisch gedicht 'Halewijn’. Boedijn beschouwde dit werk, met een zeer programmatisch karakter, als een van de hoogtepunten in zijn oeuvre. Na een crescenderende roffel op de kleine trom manifesteert zich al direct de figuur van Halewijn.

Via kernachtige thema’s leidt Boedijn de musicus en luisteraar door het epos. Alle belangrijke figuren of situaties voorzien van een eigen thema. Naast het kernachtige Halewijn-motief is daar natuurlijk het koningsdochtermotief in een contrasterend thema. Op een gegeven moment gaat de prinses, in haar mooiste kleren, gezeten op het beste paard op zoek naar heer Halewijn. In het bos treffen ze elkaar en rijden samen verder. De rijmotieven die daarbij horen zijn overduidelijk. Zoals we inmiddels weten eindigt deze legende in een overwinning voor de koningsdochter wat resulteert in een feestelijk coda van dit muziekwerk. Molenaar biedt ruim tweeënzeventig jaar na het verschijnen van de compositie een in opdracht van Kunstfactor door Eric Swiggers geheel herziene versie aan. Een compositie die een plaats in uw repertoire meer dan waard is.

Composer
Gerard Boedijn
Arranger
Eric Swiggers
Series
18
Theme
Original Compositions
Complete set: 106.91
Score: 21.37
Article number: 023233060
Difficulty: 6
Duration: 471
Available: yes