Back to Normandy

Door Fred Vogels Henk Ummels type 43 en thema Celebration/festival/Mourning

Back to Normandy is een concertwerk voor concertband dat is geschreven ter gelegenheid van D-Day. D-day (6 Juni 1944) is de dag dat de bevrijding van West Europa begon op de stranden van Normandië. Een lange veldtocht door Europa volgde, met de uiteindelijke bevrijding van Nederland op 5 Mei 1945.
Het stuk beschrijft de eerste uren van de landing met als (muzikaal) hoogtepunt, de beschietingen van de Duitse stellingen. Als introductie zie en hoor je de voorbereidingen voor deze grootste veldtocht aller tijden.
Heel bijzonder en uniek aan dit werk is dat de muziek synchroon kan worden uitgevoerd met een film met originele beelden, die speciaal hiervoor vervaardigd is. Een primeur voor Molenaar Edition en de concertbands. En ongetwijfeld een extra ervaring voor de bezoekers van de concerten. Tot nu toe waren dergelijke uitvoeringen voorbehouden aan professionele orkesten (denk aan George Fenton, Earth).
Dit werk is bij uitstek geschikt voor concertbands die het publiek iets bijzonders wil bieden en daarnaast ook nog onze bevrijders muzikaal wil eren. De film waarmee het concert geoefend kan worden staat op Youtube (maten en metronoom zijn zichtbaar/hoorbaar).
Op het forum van Back to Normandy kan meer worden gelezen en van gedachten worden gewisseld over dit project en het onderwerp D-Day. En hier kan de volledige film voor het concert gedownload worden (1, 7 GB). Interactie met de componist wordt zeker op prijs gesteld.
Back to Normandy krijgt zijn première in de Verenigde Staten en zal daarna in een serie concerten in Frankrijk tijdens de 70 jaar D-Day herdenkingen - ten overstaan van de veteranen - worden uitgevoerd. Daarna zal het Amerikaanse orkest, de Holland Legion Band, nog concerten in Luxemburg en Nederland verzorgen.

Composer
Fred Vogels
Arranger
Henk Ummels
Series
43
Theme
Celebration/festival/Mourning
Complete set: 166.80
Score: 33.36
Article number: 023346070
Difficulty: 4
Duration: 540
Available: yes