header
Bladmuziek

Efficiënt Fluit Studeren

€ 20.46
 
art.#: 090260610
moeilijkh.:
 
leverbaar: JA
complete set: € 20.46 Bestellen

Download de bijbehorende “Improvisation Basses” (218 MB):

Improvisation BassesDit boek laat zien hoe je je tijd zo goed mogelijk kunt besteden en hoe je zo efficiënt mogelijk kunt studeren. Het bevat studieschema’s voor elke leeftijd: voor conservatorium-studenten, voor amateurs en voor leraren die een drukke baan hebben.

Wat is studeren eigenlijk?

Eenvoudig gezegd: het is gestructureerde en georganiseerde herhaling. Herhaling op zichzelf zal helpen, maar intelligente en gedisciplineerde herhaling zal sneller en duurzamer resultaat opleveren. Tijdens de studie worden niet alleen lichaamsspieren getraind, maar ook de hersenen en het geheugen. Spieren hebben regelmatige oefening nodig om de sensibiliteit te ontwikkelen die nodig is om met precisie te functioneren. Denk aan de spieren rond de mond (die gebruik je om de luchtstroom heel precies te vormen) en aan die hele grote spier, de tong. De tong werkt als een ventiel samen met de lippen om de noten met precisie en zonder bijgeluiden te beginnen en te eindigen. Het middenrif en de buikspieren worden geoefend om een gecontroleerde luchtstroom te produceren, hetzij constant of in een serie van ademstootjes, waarmee we, met behulp van de tong, zowel toon als articulatie kunnen regelen. De vingers en de duim gebruiken grofweg twee spiergroepen, de strek- en de buigspieren, die de vingerbeweging volgens onze opdracht regelen. De hersenen houden zich met al deze processen bezig, die door constante, van moment-tot-moment gemaakte, analyse kan worden bijgestuurd. Zonder nadenken zal studeren inefficiënt en deels nutteloos zijn. Het kan zelfs tot problemen met techniek, toon of articulatie leiden. Herstelwerk zal dan weer nodig zijn om fouten te corrigeren en om alsnog de juiste techniek te leren. Vermijd dus om slordig en onnadenkend te studeren. We zullen aspecten van de dagelijkse studie bekijken; het gegeven advies moet leiden tot snellere vooruitgang.

Waarom haast?

Er zijn zoveel fluitisten die voor vacatures in symphonie- of harmonie-orkesten proefspelen dat een efficiënt studieschema nodig is om je te helpen zo succesvol mogelijk te zijn. In competitieve vakken zoals muziek zijn de getalenteerden in het voordeel maar ook diegenen die snel en gemotiveerd zijn. Wat vind je zelf dat je waard bent? Efficiënt studeren is een investering in jezelf en in je muzikale carrière. De uren die je efficiënt studeert zullen je in alle gevallen iets opleveren, of het nu gaat om een betere techniek, snellere vingers, helderder artikulatie, een betere toon of beter muzikaal begrip. Het zal ook je zelfvertrouwen sterken. Als je het gevoel hebt dat het de moeite waard is om er tijd in te investeren, ga dan efficiënt aan het werk en je zult merken dat het niet eens lang duurt om resultaat te bereiken, maar misschien kom je erachter dat je eerst moet leren hóé je moet studeren. Zo wordt studeren een onderwerp van studie. Voor iedere techniek die je studeert zijn er opmerkingen en tijdsbesparende methodes die je in je achterhoofd moet houden. Er zijn hoofdstukken voor verschillende leeftijdsgroepen en voor specifieke technische onderwerpen. Wat dan ook het instrumentale niveau is van de speler of wat hij dan ook wil bereiken, de boodschap is steeds: studeer voor volgend jaar of het jaar daarna! Studeer met de toekomst voor ogen en niet alleen maar het eerstvolgende concert.

Vertaling Rien de Reede en Thies RoordaCOMPONIST: Trevor Wye
ARRANGEUR: -

SERIES: band music

BEZETTING: fluit

THEMA'S: -
PREVIEW:      no mini score available
SAMPLE:      no audio sample available
closer
© 2019 Molenaar Edition B.V. Alle rechten voorbehoudenHelp / Contact
Molenaar Edition
HOME  |  BLADMUZIEK  |  CD's  |  BOEKEN  |  ACCESSOIRES  |  INFORMATIE  |  NIEUWSBRIEF